Online versus Fysiek
De afgelopen 1,5 jaar is het aantal online bijeenkomsten en trainingen explosief gegroeid. In 2020 werd er voor ieder overlegmoment, scholing of congres een online tool ingezet. Dit verliep niet altijd goed. Vaak was de kwaliteit niet optimaal en verliepen de gesprekken niet vlekkeloos. “Ik hoor je wel, maar ik zie je niet” of vice versa klinkt iedereen bekend in de oren. Al is de kwaliteit echt verbeterd en is iedereen meer ervaren, steeds vaker horen wij nu het geluid: “we willen wat minder digitaal vergaderen, en de bijeenkomsten die we online of hybride organiseren moeten top zijn. Dynamisch, inspirerend en je moet er iets van opsteken.”
Organisatie van online bijeenkomsten
De lat ligt dus hoog. Wat je vaak hoort is dat mensen de organisatie van online of hybride bijeenkomsten spannend vinden of dat ze het zien als extra werk. Wij hopen iedereen te kunnen overtuigen dat deze stress niet nodig is. Betrek een mediabedrijf bij de organisatie en de stap naar hybride of online is zo gemaakt. Focus op de inhoud en bespreek je wensen met een technisch partner.
Wat hebben we geleerd
De techniek is in korte tijd verbeterd, betaalbaarder geworden en is ook flexibeler inzetbaar. De kunst is vooral om het juiste format en de juiste techniek te kiezen:
– Wat is het doel van de bijeenkomst?
– Draait het om kennis overdragen of kennis uitwisselen?
– Is het geaccrediteerd?
– Welke mate van interactie is nodig?
– Moet het terug te kijken zijn?
– De verschillen tussen online vergaderen en streamen zijn groot; kies je voor videobellen met elkaar in kleine(re) groepen (Zoom, Teams etc) of stream je jouw bijeenkomst voor een grote (lees: onbeperkte) groep kijkers?
We hebben hier inmiddels veel handige tools voor. Misschien zie je door de bomen het bos niet meer! Als mediabedrijf organiseren we vrijwel iedere dag livestreams voor verschillende doeleinden, dus we adviseren je graag.
De kracht van livestreams
Goed om te weten: de impact van streamen kan groter zijn dan verwacht, zonder dat dit veel extra tijd en geld kost. Wij hebben het geregeld van dichtbij gezien: regionale netwerken groeien uit tot landelijke netwerken. En landelijke netwerken groeien uit tot internationale netwerken. Ofwel, je bereik wordt groter.
Livestreams kunnen op locatie of in een studio uitgezonden worden. Van een dynamische talkshow tot een groots internationaal congres. Sprekers kunnen ook makkelijk als virtuele spreker hun verhaal doen. Via een unieke link verschijnen zij in de regieset: vervolgens zenden we uit naar de kijker en/of worden zij geprojecteerd in een congreszaal. De techniek is er – daar is an sich niets ingewikkelds aan – en het maakt de organisatie van je online bijeenkomst veel makkelijker. Zoals gezegd, focus op de inhoud van je verhaal en bespreek je wensen met een technisch partner.
Uiteraard willen we het belang van fysieke contactmomenten niet onderdoen: elkaar echt in de ogen kijken en praktijkvaardigheden trainen kan minder goed online. Maar voor casuïstiekbesprekingen, kennisdeling, educatie of bijvoorbeeld het toelichten van nieuw beleid kun je prima livestreams of videoconferences inzetten.
Hoe gaat de toekomst eruit zien
Online livestreams bieden veel voordelen. Het zorg voor minder belasting van ieders agenda en het is beter voor het milieu. Je hoeft niet meer voor iedere bijeenkomst in de auto te stappen of een vlucht te boeken voor een internationaal congres. Het milieu heeft hier veel baat bij en als organisatie wil je dit uiteraard ook uitstralen. Daarnaast ervaren veel mensen een betere werk-privébalans als bijvoorbeeld scholing ook online te volgen is. Als we het juiste platform inzetten is dit volledig accreditatieproof. Wel zal er aandacht moeten blijven voor het fysieke aspect van elkaar ontmoeten, dat spreekt voor zich.
Nog even op een rij
Hierboven hebben we natuurlijk al verschillende voordelen genoemd van digitaal leren en werken. Maar we zetten ze graag op een rijtje:
– Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om online of hybride bijeenkomsten te organiseren, focus op de inhoud en betrek een mediabedrijf als technisch partner.
– Denk goed na over de keuze voor het juiste format en medium, bespreek je wensen met de technisch partner.
– Livestreams zijn betaalbaarder geworden en flexibeler inzetbaar.
– Benut de kracht van streaming: je bereik is groter en je kennis wordt breder verspreid. Doordat je livestreams ook terug kunt kijken, bouw je aan een waardevolle en multi-inzetbare videodatabase.
– De keuze voor livestreams past bij een duurzaam beleid en sluit beter aan op ieders drukke agenda.
Ben jij er nu ook van overtuigd dat we niet meer zonder online bijeenkomsten kunnen en wil je ondersteuning bij de organisatie ervan?
Neem contact met ons op via info@moosandspike.com en wij denken graag met je mee!