Podcasts maken

Tijdens dit blog willen we jullie graag meenemen in de wereld van de podcast. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel manieren om kennis uit te wisselen en om jezelf even wat ontspanning te gunnen. Je kunt natuurlijk een boek of een tijdschrift lezen, muziek luisteren of een film streamen, maar podcasts zijn ontzettend populair.

Wat is een podcast?

Je kunt een podcast vergelijken met een online radio-uitzending. Het verschil met de (lineaire) radio is dat je zelf bepaalt wanneer je naar een podcast luistert. Maar het interessantste verschil is wellicht: het is voor iedereen mogelijk om een podcast te maken. Dat maakt dat er ontelbare podcasts beschikbaar zijn over allerlei onderwerpen.

Waarom een podcast?

Iedereen kent wel true crime of amusementspodcasts. Wellicht past dat niet meteen binnen de missie en visie van de organisatie waar je werkt. Maar wist je dat er ook educatieve podcasts zijn? Hier is steeds meer vraag naar vanuit de zakelijke markt. Je kunt op een laagdrempelige manier informatie delen met de achterban of medewerkers. De ontvanger kan op ieder moment de podcast beluisteren.

Voorbeeld: VO-Praat

Voor het maken van podcasts hoef je niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden. Voor de VO-Raad (de adviesraad voor het Voortgezet Onderwijs in Nederland) hebben wij korte, inspirerende TED-Talks opgenomen. Deze video’s verspreiden zij via hun website en YoutTube kanaal. De audio uit deze content hebben wij uiteindelijk nog bewerkt naar een podcast format. Per aflevering voegen we er voice-over, intro en outro aan toe.

De ervaringen zijn ontzettend goed, zowel bij de organisatie als bij de luisteraars. Het voordeel van deze manier van podcasts maken is dat je geen extra werk doet, maar juist materiaal slim hergebruikt. Op deze manier maak je op een (kosten)efficiënte manier een podcast serie. Klik hier voor meer info over VO-Praat.

Voorbeeld: Jong & Parkinson

Momenteel werken we aan podcasts voor de zorg. Een nieuwe podcastserie ‘Jong & Parkinson’ is in de maak. Op basis van interviews hebben we inspirerende en soms ook emotionele verhalen van jonge parkinsonpatiënten verzameld. Dit in afstemming met de afdeling Parkinson en beweegstoornissen van het Radboudumc. De content is gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en de audio gebruiken wij om de verhalen om te vormen tot een podcast. De podcast maken we in de eerste plaats voor patiënten en hun naasten, maar uiteraard ook voor zorgverleners. We kunnen niet wachten op het eindresultaat, december 2022 verwachten we de lancering.

Heb je ideeën voor een podcast of heb je materiaal om een podcast van te maken? Wij helpen je graag en denken graag met je mee! Neem contact op via info@moosandspike.com