10 tips voor het opzetten van een online leerplatform en succesvolle scholing
1. Zorg voor een goede voorbereiding
Je denkt nu misschien, ‘natuurlijk, dat weet toch iedereen!’. Helaas is dit niet altijd het geval. Een goede voorbereiding is minstens het halve werk. Verdiep je in de verschillende soorten platformen en bedenk hoe je scholing online of hybride wilt vormgeven.
2. Doe onderzoek naar je doelgroep
Zorg ervoor dat je weet waar jouw doelgroep naar opzoek is en wat jouw doelgroep een prettige manier van leren vindt. Stuur bijvoorbeeld vooraf een vragenlijst toe? Is jouw doelgroep vooral geïnteresseerd in snel, nieuwe informatie opdoen of wil men een persoonlijk leerdoel halen?
3. Maak communicatie persoonlijk en laagdrempelig.
Focus op laagdrempelige en persoonlijke communicatie. Zo is het fijn dat cursisten binnen een leeromgeving direct een vraag kunnen stellen zonder dat ze op zoek moeten naar anonieme e-mailadressen. Keep it simple and personal.
4. Focus op direct toepasbare kennis
Iedereen is op zoek naar direct toepasbare informatie, kennis dat toegepast kan worden in de praktijk. Gebruik cases en voorbeelden uit de praktijk en vraag deelnemers zelf de theorie toe te passen in korte opdrachten.
5. Houd de aandacht vast
Zorg ervoor dat deelnemers hun aandacht vast kunnen houden. Knip informatie die je wilt delen binnen een online leerplatform in korte stukjes en wissel verschillende soorten content af. Gebruik niet alleen tekst maar ook afbeeldingen, infographics of video’s en test de kennis tussendoor met een vraag.
6. Creëer een groepsgevoel
Veel mensen
vinden een referentiekader prettig: waar sta je ten opzichte van je
studiegenoten? E-learnings zijn in beginsel gericht op het individu. Maar dat
wil niet zeggen dat je niets in groepsverband kunt doen. Geef gebruikers
bijvoorbeeld de mogelijkheid om te zien hoe ver andere deelnemers zijn en wat
ze opleveren. Of stimuleer dat ze werk met elkaar delen en elkaar feedback
geven. Je kunt ook blended learning overwegen. Je combineert dan je e-learning
met ‘klassikale’ sessies. Deze kunnen overigens ook digitaal plaatsvinden,
bijvoorbeeld via webinars of met behulp van programma’s als Microsoft Teams,
Skype of Google Meet. Deelnemers willen graag het gevoel ervaren onderdeel te
zijn van een community of groep.
7. Zorg voor een professionele uitstraling
Als je een fysieke scholing organiseert denk je vaak aan een geschikte locatie welke een goede en professionele uitstraling heeft. Doe dit ook bij een online leerplatform. Als het online leerplatform niet professioneel in elkaar zit en geen goede uitstraling heeft schrikt dit deelnemers af en wordt je minder serieus genomen. Zorg er dus voor dat dit staat als een huis. Beauty is in the details.
8. Laat deelnemers hun kennis toetsen
We hebben het hierboven al even genoemd maar belangrijk bij een online leerplatform is dat deelnemers hun kennis kunnen toetsen. Zo weten ze wat ze hebben geleerd en waar ze nog aan moeten werken. Het mooie van een online leerplatform is dat ze onderdelen terug kunnen kijken en kunnen ze nog meer leren als wat ze tijdens een traditionele scholing hadden geleerd. Zo weet je zeker dat deelnemers met succes terugkijken op jouw scholing en haal je het beste uit de deelnemers naar boven. Tip: werk met een pre-toets vooraf (zodat je weet wat het kennisniveau is bij aanvang) en een eindtoets achteraf (zodat je weet wat de leercurve is geweest.)
9. Evalueer het leerplatform geregeld
Zorg ervoor dat je weet wat deelnemers fijn vinden en waar je nog aan kan werken. Want het fijne van een online leerplatform is, is dat je het ieder moment kan aanpassen en kan bijsturen.
10. Iteratief werken loont
Vind je het lastig om een leertraject vooraf van A tot Z uit te werken? Ga iteratief te werk. Met ‘iteratief’ bedoelen we: door passen en meten, door vooruit en achteruit te gaan, kom je langzaam maar zeker tot het eindresultaat. Dit sluit ook aan bij punt 9. Je gaat van de ene stap of fase naar de andere, en naar een volgende en weer even terug en naar een andere, etc. Het belangrijkste daarbij is, maak een start, test je concept, bespreek de basis, pas aan en ga weer door. Wees daarbij niet te streng voor je zelf en focus op de voortgang.